Hyppää pääsisältöön

Jyväskylän Kevät

Alkaa:
Päättyy:
Sijainti:
Internet
Järjestäjä:
Lassi Nummen seura ry
Teemat:
Kestävä tulevaisuus, Monimuotoisuus, yhdenvertaisuus ja uussuomalaisuus, Tieteestä sivistykseksi, Kulttuuri ja taide sivistyksen edelläkävijänä, Lukutaito ja dialogi, Elinikäinen oppiminen ja sivistys
Lue lisää
Jaa tapahtuma

Jyväskylän Kevät 2024 – Hyvinvointiin.
Kahdestoista Jyväskylän Kevät. Järjestäjä Lassi Nummen seura ry, suojelija ylilääkäri, psykiatri Juha Kemppinen.

Tapahtumassa pohditaan hyvinvointia ja siihen vaikuttavia ja sitä vahvistavia tekijöitä. Avoimet nettikeskustelut ja -puheenvuorot pidetään maalis-huhtikuussa 2024. Aiheita ovat mm. hyvinvointi, lukutaito, kirjallisuus ja hyvinvointi, kuvataide, vanhojen hyvinvointi, mielenrauha, rauhan mahdollisuus ja esteet.
Lassi Nummen seurassa. Dosentti Katriina Kajanneksen artikkelista selviää, millainen on Lassi Nummen seura ry. Tekstin luettuaan tietää, kuka Lassi Nummi oli, miksi tämän järjestön kotipaikka on Jyväskylä, mitä toimintaa sillä on ja miksi se toteuttaa Jyväskylän Kevään. https://nimikkoseurassa.blogspot.com/

Ke 6.3. klo 10.30 Hyvinvointitutkimus ja -koulutus. Hyvinvoinnin ymmärtäminen vaatii monitieteistä, ilmiötä monelta kannalta valottavaa otetta. Jyväskylän yliopisto vastaa alan koulutustarpeeseen avoimina opintoina ja tutkintokoulutuksessa. Hyvinvointi nähdään elämänkulun eri vaiheissa ja eri toimintaympäristöissä olevana ilmiönä. Erityisasiantuntija Päivi Fadjukoff, Jyväskylän yliopisto, professori, yksikönjohtaja Aila-Leena Matthies Kokkolan yliopistokeskus Chydenius ja FT, tutkimuskoordinaattori Mikael Puurtinen, Jyväskylän yliopisto.

La 9.3. klo 14 Rakkaus kauneuteen, ortodoksisuus ja Lassi Nummi. Lassi Nummen ortodoksisaiheisissa runoissa kiteytyvät hänen ajatuksensa pyhyydestä. Mitä on niissä välittyvä rakkaus kauneuteen? Metropoliitta Arseni, kirjastonjohtaja, FT Tommi Harju ja järjestötoimija Lea Lihavainen.

Ti 12.3. klo 18 Kirjallisuus ja hyvinvointi. Taideyliopistossa opetetaan ja tutkitaan laajasti eri taiteita ja esimerkiksi luovaa kirjoittamista ja sen kytkeytymistä lukemiseen. Erään hankkeen tavoite on vahvistaa kertomuksellista osaamista sosiaali- ja terveydenhuollon arjessa. Vararehtori, kuvataiteilija Jaana Erkkilä-Hill, yliopistotutkija Aino-Kaisa Koistinen, kirjailija, lehtori Jusa Peltoniemi ja Jussi Valtaoja. Toteutus Taideyliopisto, esiintyjät ovat Taideyliopistossa toimivia tutkijoita.

Ke 13.3. klo 17 Kirjailijakeskustelu. Kirjailijat auttavat lukijaa ymmärtämään ihmisen tietä tasapainoon ja hyvään elämään mutta myös vaikeuksia, vastoinkäymisiä ja vääryyksiä. Tapahtuman esiintyjät valottavat näitä asioita oman tuotantonsa kautta. Kirjailija, toimitusjohtaja Leo Stranius ja kirjailija, toiminnanjohtaja Johannes Lahtela, puheenjohtajana kirjastonjohtaja evp Ilkka Hirvi.

Pe 15.3. klo 18 Timo Suutarisen tuotanto. Timo Suutarisen tekstit ovat tulista puhetta rauhan ja ihmisyyden puolesta. Hän kirjoittaa vahvan visuaalisesti ja tarkasti holokaustista ja antaa äänen juutalaisvainojen uhreille. Onko runojen paljastama varjo menneisyydessä, nationalismissa ja sodassa, vai onko se ihan lähellä? Suutarisen lyriikka pitää kuvastinta sinun ja minun edessä. Haastattelussa kysytään runojen taustasta ja niiden kirjoittajan elämästä ja ajattelusta. Kirjailija Timo Suutarinen ja historiantutkija Heikki Marjomäki.

La 16.3. klo 14 Tuottaako taide itsessään henkisyyttä ja hyvinvointia? Pohdinnan lähtökohtana on kysymys taiteesta aistien, mielen ja elämäntavan henkistäjänä. Kuvataiteilija, väitöskirjatutkija Henri Hagman ja kuvataiteilija ja yliopistotutkija Kalle Lampela.

Pe 22.3. klo 17 Lukutaito. Hyvä lukutaito auttaa hankkimaan tietoa ja ymmärtämään, ja se on yhdenvertaisen sivistysyhteiskunnan perustelijöitä. Kansallinen lukutaitostrategia edellyttää työtä taidon lujittamiseksi ja monilukutaidon vahvistamista. Miten se tapahtuu? Yliopistotutkija, FT Kaisa Leino, Jyväskylän yliopisto, yliopistonopettaja Miguel Lopéz Sánchez, Jyväskylän yliopisto ja tohtoriopiskelija Eliisa Lintukorpi.

Ma 25.3. klo 14 Vanhojen hyvinvointi? Asiantuntijat keskustelevat siitä, onko vanhoilla hoiva- ja ihmisoikeusvajetta ja mitä muuta merkillepantavaa on vanhojen tilanteessa. Tulisiko ikäihmisiä kuunnella enemmän heitä koskevissa asioissa? Ongelmat tiedetään, entä niiden ratkaisut. Vanhusasiavaltuutettu Päivi Topo ja professori Teppo Kröger, puheenjohtajana professori, psykiatri Vappu Taipale.

Harrastajateatteri ja lausunta. Ajankohta ilmoitetaan myöhemmin. Paikalliset ja valtakunnalliset toimijat keskustelevat teatteri- ja lausuntaharrastuksen tilanteesta, annista ja haasteista. Jyväskylä on tunnetusti kummankin alan pitkäaikainen keskuspaikka ja osaaja. Lehtori Raili Kivelä, Huoneteatteriyhdistys ry:n puheenjohtaja, tohtoriopiskelija Eliisa Lintukorpi ja Tarja Filatov, Työväen Näyttämöiden Liiton puheenjohtaja.

Pe 5.4. Mitä psykiatri ymmärtää Jeesuksen rukouksesta? Jeesuksen rukous eli sydämen rukous pohjautuu sokean Bartimaioksen sanoihin ”Jeesus, Daavidin poika, armahda minua” (Mark 10:47). Tunnetuimmassa asussa se kuuluu ”Herra Jeesus Kristus, Jumalan poika, armahda minua syntistä”. Sydämen rukouksen käyttö kuuluu vanhaan meditointitapaan. Psykiatri Juha Kemppinen valottaa aihetta, ja esitystä kommentoi kirjailija Johannes Lahtela.

To 25.4. klo 18 Rauhan mahdollisuus ja esteet. Puhe rauhasta on tarpeen, kun militarismi, nationalismi ja valtapolitiikka vahvistuvat. Keskustelu aiheesta tarvitsee humanistisia näkökulmia ja tietoa siitä, miten demokratian tila vaikuttaa rauhan mahdollisuuksiin. Tutkija Anna Sofia Suoranta, Tampereen yliopisto ja TAPRI, dosentti Erkki Tuomioja ja professori Tapio Lampinen.

Esiintyjät ovat kirjailijoita, professoreja ja tutkijoita, kaikki alansa huippuja.
Tapahtuma on kirjallisuuden ja tutkimuksen juhlaa, jossa Jyväskylä on vahvasti esillä kirja-, sivistys- ja yliopistokaupunkina. Järjestäjäyhdistys ja tapahtumat ovat kuitenkin valtakunnallisia.
Tapahtuman logo on sen kotisivulla oleva Jaana Erkkilä-Hillin etsaus Eedenin portilla.
https://jyvaskylankevat2024.blogspot.com/2024/02/blog-post.html

Lue lisää

Haluatko tapahtumasi osaksi Sivistyksen teemavuoden 2024 tapahtumakalenteria?

Erilaiset yhteisöt, organisaatiot ja verkostot, kuten vaikkapa harrastusporukat, oppilaitokset, työyhteisöt, liikeyritykset, järjestöt, taloyhtiöt, kaupunginosa- ja kyläyhteisöt, voivat hakea mukaan omalla tapahtumallaan osaksi Sivistyksen teemavuoden 2024 tapahtumakalenteria.

Järjestettävä tapahtuma voi olla julkinen tai yksityinen tilaisuus.

Käymme hakemuksia läpi jatkuvasti viikoittain. Mikäli tapahtuma hyväksytään mukaan osaksi Sivistyksen teemavuoden 2024 tapahtumakalenteria, saatte käyttöönne materiaaleja tukemaan tapahtuman järjestämistä ja viestintää.

Hakulomake
Takaisin ylös