Hyppää pääsisältöön

Kirsi Kunnas 100 -juhlavuosi, Lasten runovallankumous

Alkaa:
Päättyy:
Sijainti:
Valtakunnallinen
Järjestäjä:
Kulttuurikeskus PiiPoo, WSOY, Tampereen Työväen Teatteri, YLE / Pikku Kakkonen
Teemat:
Kulttuuri ja taide sivistyksen edelläkävijänä, Lukutaito ja dialogi
Lue lisää
Jaa tapahtuma

Kirjailija Kirsi Kunnaksen (1924–2021) 100-vuotisjuhlaa vietetään vuonna 2024. Valtakunnallisen juhlavuoden keskiössä ovat suomalainen lastenrunous, leikki, lukuilo ja lasten kulttuurinen toimijuus. Kulttuurikeskus PiiPoon koordinoiman juhlavuoden sisältöjä on valmisteltu poikkeuksellisen laajassa yhteistyössä.

WSOY julkaisi maaliskuussa lastenrunoantologian, jonka jokainen Suomen 1.-luokkalainen saa koulureppuunsa syksyllä 2024. Valtakunnallinen Lasten runovallankumous -koulutus esi- ja alkuopetuksen opettajille tukee sanataiteen ja runouden käyttöä lasten lukuilon syntymisessä kaikissa Suomen kouluissa. Tampereen Työväen Teatterin ja YLEn yhteistyönä syntyy Kirsi Kunnaksen runoihin pohjautuva lastenteatteriesitys ja Pikku Kakkosen lastenrunosarja, jotka saavat ensi-iltansa syksyllä 2024.

Hankkeen päärahoittaja on Alfred Kordelinin säätiö ja osahankkeita rahoittavat Suomen Kulttuurirahasto ja Opetushallitus. Alati kasvava yhteistyökumppaneiden joukko koostuu Suomen kärkitoimijoista kulttuurin, taiteen, median ja sivistyksen aloilla. Mukana ovat muun muassa WSOY, YLE/Pikku Kakkonen, Tampereen Työväen Teatteri, Suomen lastenkulttuurikeskuksen liitto ja sen jäsenkeskukset, Lastenkirjainstituutti ja Suomen sanataideopetuksen seura.

Osana juhlavuotta Suomen lastenkulttuurikeskusten ja kirjastojen kanssa valmistellaan lapsiperheille suunnattuja Runo-olohuoneita, joista ensimmäinen avautui PiiPoossa helmikuussa 2024. Runo-olohuone on toiminnallinen näyttely, jossa lapset perheineen leikkivät runoudella monitaiteisesti. Runoja luetaan yhdessä, sylikkäin, lähekkäin. Runoille omistettu tila innostaa lapsia kuuntelemaan ja tekemään itse runoja sekä esittämään niitä toisille. Runo-olohuoneen sisältö rakentuu Kirsi Kunnaksen lastenrunoista, kuvittaja Jani Ikosen kuvituksista, taidekasvattajien, taiteilijoiden ja Väriläiskä – lasten asiantuntijaryhmän ideoista, osallistavista sanataidetehtävistä sekä lastenrunokirjoista.

Juhlavuoden verkkosivu löytyy osoitteesta kirsikunnas100.fi.

Runo-olohuone-näyttelyn ohjeistus ja materiaalit.

Lue lisää

Haluatko tapahtumasi osaksi Sivistyksen teemavuoden 2024 tapahtumakalenteria?

Erilaiset yhteisöt, organisaatiot ja verkostot, kuten vaikkapa harrastusporukat, oppilaitokset, työyhteisöt, liikeyritykset, järjestöt, taloyhtiöt, kaupunginosa- ja kyläyhteisöt, voivat hakea mukaan omalla tapahtumallaan osaksi Sivistyksen teemavuoden 2024 tapahtumakalenteria.

Järjestettävä tapahtuma voi olla julkinen tai yksityinen tilaisuus.

Käymme hakemuksia läpi jatkuvasti viikoittain. Mikäli tapahtuma hyväksytään mukaan osaksi Sivistyksen teemavuoden 2024 tapahtumakalenteria, saatte käyttöönne materiaaleja tukemaan tapahtuman järjestämistä ja viestintää.

Hakulomake
Takaisin ylös