Päivän teemaa Puuntuotannon kestävyydestä metsäbiotalouden kestävyyteen käsitellään sekä historiallisesta että ennen kaikkea nykypäivän ja tulevaisuuden näkökulmasta.
Kestävyyden käsite syntyi Saksassa 1800-luvun alkupuolella juuri metsätalouden piirissä. Tuolloin käsite kattoi vain puuntuotannon jatkumisen tasaisena tai kasvavana ajan yli. Laaja kestävän kehityksen käsite on huomattavasti uudempi ja yleiseen tietoisuuteen se tuli vasta ns. Brutlandin komission raportin myötä vuonna 1987.
Myös metsätaloudessa kestävyys-käsite on laajentunut käsittämään koko metsäekosysteemin monimuotoisuuden ja toiminnan turvaamisen. Metsäbiotaloudessa metsät eivät ole ainoastaan puuraaka-aineen lähde vaan ne tarjoavat lukuisia ekosysteemipalveluja, joista osa on käsiteltävissä taloudellisesti kuten metsien hiilinielu, osa on aidosti aineettomia palveluja kuten metsän terveysvaikutukset.
Myös puuraaka-aineelle on metsäbiotalouden myötä tullut uusia käyttökohteita. Metsien laajentunut käyttö ja ympäristömuutoksen hillitseminen vaativat laaja-alaista metsien kestävyyden käsitteen tarkastelua.
Vuoden 2024 Metsätieteiden päivä ”Puuntuotannon kestävyydestä metsäbiotalouden kestävyyteen” tarjoaa monipuolisen katsauksen metsäbiotalouden kestävyyden käsitteestä ja käytännön toteutuksesta. Otamme vauhtia historiasta ymmärtääksemme vuotta 2024 ja suuntaamme katseen tulevaisuuteen.
Suomen Metsätieteellinen Seura järjestää Metsätieteiden päivän nyt 32. kertaa. Tilaisuuden tavoite on tarjota katsaus metsäntutkimuksen uusimpiin tuloksiin sekä edistää osaamista, vuoropuhelua ja verkostoitumista tutkijoiden, metsäalan käytännön toimijoiden ja metsistä kiinnostuneen yleisön välillä.
Kutsumme 3-4 metsäbiotalouden kestävyys -teeman asiantuntijaa aamupäivän yhteisen kokouksen puhujiksi ja lähetämme avoimen kutsun esityksistä, joista valitaan iltapäivän kuuden rinnakkaiskokouksen ohjelma. Rinnakkaiskokouksissa käsitellään metsäbiotalouden kestävyyttä metsätieteiden eri osa-alueiden näkökulmista. Ne keskittyvät ekologiaan, talouteen, metsänhoitoon, metsätaloussuunnitteluun, ihmisen ja metsien suhteisiin ja puunkorjuuseen.
Tilaisuuteen voi osallistua myös etänä.
Lue lisää