SIVISTYSMIES – Väinö Voionmaa ja hänen aikansa Rauhanpoliitikko piirsi Petsamon Suomen kartalle, uskoi sivistyksen voimaan ja kirjoitti vaimolleen ihania kirjeitä.
Väinö Voionmaa, usein unohdettu sivistyksen, rauhanpolitiikan ja historian tutkimuksen suurmies eli Suomen kohtalonvuosien ytimessä. Voionmaan kirjeiden, arkistofilmien ja -valokuvien avulla nähdään Suomen muuttuminen takapajuisesta agraariyhteiskunnasta tasa-arvoiseksi sivistysvaltioksi.
”Suomi on Euroopan ääri, asutun maailman ääri, kaiken ääri… tämä maa on kaiken maailman museo ja romukoppa, susien, mustalaisten, virsujen, konttien ja alkuperäisten ajopelien viimeinen piilopaikka Euroopassa”, kuvaili nuori professori ja poliitikko Väinö Voionmaa 1900-luvun alussa.
Matkailija-Voionmaan jalanjäljissä kulkenut historioitsija, professori Maria Lähteenmäki kertoo uutta tietoa Suomen kohtalonvuosista ja Voionmaan roolista mm. rauhanneuvottelijana.
Asiantuntijahaastattelujen, valt.toht. Erkki Tuomioja, viestintäkonsultti Ville Blåfield ja professori Pertti Haapala, lisäksi Voionmaan lastenlapset kertovat muistoja isoisästään.
Voionmaan aikaisemmin julkaisemattomat yksityiskirjeet tuovat ajankuvan, päähenkilön kokemien pettymysten, rakkauden ja voittojen kautta Euroopan sotaisan menneisyyden silmiemme eteen, mutta mihin katosivat Voionmaan päiväkirjat sisällissodan ajalta?
SIVISTYSMIES – Väinö Voionmaa ja hänen aikansa
- Alkaa:
- Päättyy:
- Sijainti:
- Yle TV1, Yle Areenassa 15.1. alkaen
- Järjestäjä:
- Voionmaan koulutuskeskus
- Teemat:
- Tieteestä sivistykseksi, Kulttuuri ja taide sivistyksen edelläkävijänä, Elinikäinen oppiminen ja sivistys
Muita tulevia tapahtumia
Kaikki tapahtumat-
Filosofian ilta: Objektiivisuus tieteessä
Tieteestä sivistykseksi
Tampereen pääkirjasto Metso, Lehmus-sali
-
Filosofian ilta: Mitä on journalistinen objektiivisuus?
Tieteestä sivistykseksi
Tampereen kaupunginkirjasto Metso, Lehmus-sali
-
Kirjoja ja musiikkia maailmalta
Monimuotoisuus, yhdenvertaisuus ja uussuomalaisuus
Oulunkylän kirjasto
Haluatko tapahtumasi osaksi Sivistyksen teemavuoden 2024 tapahtumakalenteria?
Erilaiset yhteisöt, organisaatiot ja verkostot, kuten vaikkapa harrastusporukat, oppilaitokset, työyhteisöt, liikeyritykset, järjestöt, taloyhtiöt, kaupunginosa- ja kyläyhteisöt, voivat hakea mukaan omalla tapahtumallaan osaksi Sivistyksen teemavuoden 2024 tapahtumakalenteria.
Järjestettävä tapahtuma voi olla julkinen tai yksityinen tilaisuus.
Käymme hakemuksia läpi jatkuvasti viikoittain. Mikäli tapahtuma hyväksytään mukaan osaksi Sivistyksen teemavuoden 2024 tapahtumakalenteria, saatte käyttöönne materiaaleja tukemaan tapahtuman järjestämistä ja viestintää.
Hakulomake