Yksilön tasolla sivistys mahdollistaa vastuullisen kansalaisuuden, itsenäisen ajattelun ja myötätunnon ihmisiä ja muuta luontoa kohtaan. Sivistys liittyy myös kykyyn kuvitella tulevaisuutta ja ymmärtää omia juuriaan. Tässä ajassa, kun kohtaamme sekä syviä ekologisia kriisejä että yhteiskunnan polarisaatiota, sivistyksen vaaliminen on erityisen tärkeää. Sivistykseen pyrkien voimme yhdessä rakentaa parempaa yhteiskuntaa.
Paneelin puheenjohtajana toimii Heikki Hanka, JYU:n taidehistorian professori. Paneelissa keskustelevat:
- Marja-Leena Laakso, JYU:n vararehtori ja varhaiskasvatuksen professori. Laakso on ylpeä siitä, että JYU:n missio on olla vaikuttava sivistysyliopisto. JYU edistää koulutustehtävässään tavoitteellisesti sivistyksellisiä päämääriä, ja Laakso katsookin, että sivistyspääomamme on tärkein keino erilaisten uhkien torjunnassa ja kestävän tulevaisuuden rakentamisessa.
- Leena Paaskoski, Metsämuseo Luston kehittämisjohtaja ja JYU:n museologian työelämäprofessori. Paaskoski on viime vuosina keskittynyt museoiden yhteiskunnallisen vaikuttavuuden edistämiseen, minkä keskiössä ovat museoiden kyvyt ja mahdollisuudet edistää ekososiaalista sivistystä ja kestävyysmurrosta.
- Marita Salo, Opintokeskus Siviksen rehtori. Salo lähestyy sivistystä vahvasti kansalaistoiminnan ja osallisuuden näkökulmista. Järjestöjen sivistystyöllä on ollut suuri merkitys Suomen ja suomalaisen demokratian rakentamisessa – mutta millaista tulevaisuutta sivistystyö rakentaa tänä päivänä?
Mitä ajatuksia sivistys herättää sinussa? Jaa ideasi!
Tapahtuma tarjoaa paneelikeskustelun lisäksi kaikille kiinnostuneille mahdollisuuden osallistua Jyväskylän Kesän 2025 puheohjelman suunnitteluun. Jyväskylän Kesä on pohjoismaiden vanhin yhtäjaksoisesti järjestetty kaupunkifestivaali, ja Jyväskylän yliopisto tuottaa sen tiedeperustaisen puheohjelman. Festivaalin 70-vuotisjuhlavuoden teema tulee olemaan sivistys, ja keräämme nyt ideoita puheohjelman sisältöön Kenet sinä haluaisit kutsua keskustelemaan sivistyksestä? Jaa oma ideasi täällä.
Lue lisää