Usein kysyttyä
Kuinka kauan haku teemavuoden tapahtumakalenteriin on avoinna?
Sivistyksen teemavuoden 2024 tapahtumakalenteriin voi hakea lokakuun 2024 loppuun asti. Tällöin tapahtumien viestinnälle jää myös aikaa. Odotamme myös loppuvuoden aikana kiinnostavia tilaisuuksia, joita voidaan kytkeä teemavuoteen.
Miten tapahtumasta raportoidaan jälkikäteen?
Tapahtuman jälkeen järjestäjät täyttävät raportointilomakkeen. Siinä kysytään muun muassa osallistujien kokemuksista ja näkökulmista tapahtumaan liittyen sekä tuloksia ja oivalluksia siitä, miten sivistystä sanoitettiin ja tuotiin tähän päivään. Raportointia varten on hyvä miettiä jo etukäteen, miten tietoa yleisön palautteesta saataisiin kerättyä.
Pitääkö tapahtuman olla aivan uusi, teemavuotta varten järjestettävä tilaisuus, vai voivatko myös muut tapahtumat hakea mukaan teemavuoden kalenteriin?
Myös muut kuin teemavuotta varten suunnitellut tapahtumat voivat hakea mukaan teemavuoden tapahtumakalenteriin. Olennaista on kytkeä tapahtuma sisällöllisesti johonkin tai joihinkin Sivistyksen teemavuoden teemoista: kestävä tulevaisuus; monimuotoisuus, yhdenvertaisuus ja uussuomalaisuus; kulttuuri ja taide sivistyksen edelläkävijänä; tieteestä sivistykseksi; lukutaito ja dialogi; elinikäinen oppiminen ja sivistys. Läpileikkaavia teemoja ovat digitalisaatio ja myötätunto. Toinen tärkeä asia on huomioida tapahtuman aikana syntyneiden oivallusten raportointi ja se, miten tietoa kerätään. Nämä kannattaa suunnitella hakemusta laadittaessa ja kirjata jo hakemukseen mukaan.
Voivatko järjestettävät tilaisuudet olla maksullisia?
Kyllä, erilaiset yleisötapahtumat, kuten esimerkiksi konsertit, voivat olla maksullisia. Tämä tulee kuitenkin kertoa selkeästi tapahtuman kuvauksessa.
Voiko tapahtuman järjestää muutenkin kuin suomeksi?
Tapahtumia voi järjestää monikielisesti, mutta raportointi tehdään suomeksi.
Voiko tapahtuma olla paikallinen vai pitääkö sen olla ainakin osittain myös valtakunnallinen?
Sekä paikalliset että alueellisesti laajemmat tapahtumat ovat tervetulleita kalenteriin, kunhan ne kytkeytyvät Sivistyksen juhlavuoteen ja sen teemoihin.
Voiko tapahtuman järjestää pelkästään verkossa?
Myös verkkotapahtumat ovat tervetulleita. Kuten kasvokkaisissa tapahtumissa ne tulee kytkeä Sivistyksen teemavuoteen sekä suunnitella jo etukäteen, miten osallistujilta voisi kerätä palautetta ja kuinka he voivat mahdollisesti muutenkin osallistua aktiivisesti tapahtumaan.
Onko tapahtuman koolle ala- tai ylärajaa?
Sivistyksen teemavuonna voi järjestää monenlaisia tapahtumia, vaikkapa harrastuspiirin tapaamisesta ja taloyhtiöiden tilaisuuksista aina valtakunnallisiin tapahtumiin asti! Pienikin tapahtuma voi olla vaikuttava. Tapahtumista koostetaan teemavuoden jälkeen raportti, joka huomioi erityisesti moniäänisyyden.
Millä sometunnisteilla tapahtumasta voi kertoa sosiaalisessa mediassa?
Teemavuoden sometunnisteet ovat #sivistys2024 ja #bildning2024.