Hyppää pääsisältöön

Hulluuden historiasta mielenterveyteen – Miten palauttaa eletty kokemus psykiatriaan?

Alkaa:
Päättyy:
Sijainti:
Lapinlahden Lähde
Järjestäjä:
Pro Lapinlahti mielenterveysseura ry
Teemat:
Tieteestä sivistykseksi, Elinikäinen oppiminen ja sivistys
Lue lisää
Jaa tapahtuma

Historian saatossa mielisairaudeksi on nimetty mitä erilaisimpia ilmiöitä, joita on kuvattu, luokiteltu, tutkittu ja hoidettu monin eri tavoin. Ilmiöihin on myös suhtauduttu yhteiskunnassa vaihtelevasti.

Se, miten ymmärrämme inhimillisen elämän, terveyden tai mielen, liittyy myös siihen, miten käsitämme mielenterveyden. Myös sillä, miten ymmärrämme ihmistä koskevan tiedon, on vaikutusta siihen, kuinka selitämme mielen järkkymistä ja mahdollisia hoitokeinoja. Filosofia ei etsi ilmiöiden syitä tai selitä seurauksia samalla tavalla kuin vaikkapa luonnontieteet tai lääketiede, mutta filosofian avulla pääsemme käsiksi toisenlaisiin kysymyksiin. Voimme kysyä esimerkiksi, mitä mielen sairastumisella on tarkoitettu ja minkälaisia oletuksia ilmiöihin on liitetty.

Luennolla pohditaankin eri mielenterveyskäsitysten merkitystä terveyden ja sairauden kokemisen kannalta. Tavat, joilla mielenterveyttä jäsennetään muuttuvat, mutta kokemus on aina yksilölle todellinen. Merkitykselliset kokemukset vaikuttavat usein myös käsityksiin itsestä sekä toisista ihmisistä. Mitä oikeastaan tarkoitamme kokemuksella, ja tulisiko yksilölliset ja yhteisölliset kokemukset huomioida paremmin? Löytyykö psykiatrian historiasta hetkiä, jolloin kokemustietoa on pyritty ymmärtämään uusin tavoin? Onko psykiatriassa tänään tilaa inhimillisten kokemusten näkökulmille, vai onko kokemuksen ja tieteellisen tiedon välillä edelleen kuilu?

Sanna Tirkkonen työskentelee Käytännöllisen filosofian oppiaineessa Helsingin yliopistolla akatemiatutkijana. Hän on toiminut 5 vuotta vierailevana tutkijana Saksassa Heidelbergin yliopistosairaalassa, jossa humanistinen psykiatria syntyi yli 100 vuotta sitten. Hänen 2018 valmistunut väitöskirjansa tutki kokemuksen käsitettä ranskalaisfilosofi Michel Foucault’n ajattelussa, jossa hulluuden historialla ja mielenterveyskysymyksillä on olennainen rooli.

Tapahtuma on osa Lapinlahden Lähde 10 -juhlavuotta sekä Sivistyksen teemavuosi- tapahtuma. Vapaa pääsy. Saliin mahtuu max 100 henkilöä. Ei ennakkoilmoittautumista. Tapahtuman kuva: Risto Ruuth

Lue lisää

Haluatko tapahtumasi osaksi Sivistyksen teemavuoden 2024 tapahtumakalenteria?

Erilaiset yhteisöt, organisaatiot ja verkostot, kuten vaikkapa harrastusporukat, oppilaitokset, työyhteisöt, liikeyritykset, järjestöt, taloyhtiöt, kaupunginosa- ja kyläyhteisöt, voivat hakea mukaan omalla tapahtumallaan osaksi Sivistyksen teemavuoden 2024 tapahtumakalenteria.

Järjestettävä tapahtuma voi olla julkinen tai yksityinen tilaisuus.

Käymme hakemuksia läpi jatkuvasti viikoittain. Mikäli tapahtuma hyväksytään mukaan osaksi Sivistyksen teemavuoden 2024 tapahtumakalenteria, saatte käyttöönne materiaaleja tukemaan tapahtuman järjestämistä ja viestintää.

Hakulomake
Takaisin ylös